Vill du veta mera? kontakta oss på                 
            info@studiokeramos.com

 

 


           

                 Josef Manuel

                 (28.9.1908 - 31.12.2008)

 

Josef Manuel föddes i Helsingfors den 28 september 1908.  Han växte upp under enkla förhållanden i en judisk familj i Helsingfors. Josefs far föddes i Vitebsk under tsartiden och kom till Finland som en del av den ryska armén.  Han gifte sig i Helsingfors 1903 och fick sex barn. I samband med Finlands självständighetsförklaring 1917 fick hela familjen finskt medborgarskap. Josef växte upp med fyra bröder och en lillasyster i en familj där musiken fick ett stort utrymme.  Josefs alla bröder spelade mer eller mindre olika instrument.  Lillasyster blev senare en välkänd sångartist.  Själv finansierade Josef sina studier med att spela jazzpiano och klarinett.  Efter studentexamen 1927 fortsatte han till Ateneum där han utexaminerades till teckningslärare 1931.  Senare fortsatte han sina studier med bl.a. pedagogik och blev 1938 filosofie magister vid Helsingfors Universitet. 

Han började en livslång karriär 1931 som lärare i Svenska Reallyceum i Åbo, endast 23 år gammal, och förblev Åbo trogen i hela sitt liv.  Josef Manuel hann verka som lärare i över 40 år i olika skolor.  Förutom Reallyceum var han lärare i Heurlinska skolan i Åbo, Svenska Klassiska Lyceum i Åbo, Åbo Svenska Samskola och Åbo Svenska Flicklyceum.  Under sitt långa lärarliv har han undervisat tusentals elever och ibland flera generationer i samma familj.  Många är de elever som låtit höra av sig under årens lopp både med brev och besök.  Såhär kunde ett brev sluta 1988: ……”Detta som en kort rapport om hur det gick för ett par av de tusentals barn Du lotsat ut i livet med vägkost av visdom, vidsyn och visioner.  Vi behövde få skriva ner det här.  Vi framför våra allra bästa hälsningar med önskan om många sköna år.”

Josef Manuel brann verkligen för sitt yrke som lärare.  Han undervisade främst i ämnena teckning, perspektivlära, konsthistoria, kalligrafi och modellering.  Som om inte skolorna i Åbo vore nog undervisade han dessutom kvällstid vid Arbetarinstituten i Åbo, Pargas och Nagu.  Hans engagemang i det judiska livet i Åbo innefattade också undervisning i judiska religionsskolan.  Under sin ålders höst bodde han en tid på Hemmet på Observatoriegatan. T.o.m. där träffades en f.d. elev med sin lärare, båda i behov av det stöd som Hemmet kunde erbjuda. 

Under sin tid på Ateneum träffade Josef sin kommande fru, keramikern Valentina Modig-Manuel. Det ledde till ett kärleksfullt förhållande som varade över 75 år.  De gifte sig 1937 och fick två söner.  Josefs och Valentinas långa och lyckliga äktenskap byggde på en stark ömsesidig respekt för varandra och ett exceptionellt intresse och fallenhet för keramik.  Keramikintresset växte och utvecklades och ledde till två självständiga och ansedda keramiker.  1936 grundade de tillsammans sin ateljé, Studio Keramos. Josef skulpterade och Valentina drejade. Råleran formades till underbara pjäser med osannolikt vackra glasyrer.  Under många långa timmar under sin lediga tid skapade Josef ett stort antal små djurfigurer men även större pjäser.  Pjäser som idag glädjer många med sina vackra former och samtidigt röner ett stort intresse bland samlarkretsar.  Det strävsamma paret skapade finsk keramikhistoria genom sitt självständiga ateljéarbete, sin talang och sin experimentlusta med olika leror, glasyrer och ugnar.